Mitkä dekkarit jokaisen pitäisi lukea?

Dekkarit ovat oivallista luettavaa, kun haluat pientä jännitystä arjen keskelle. Moni lukee niitä kesäisin ja heittää samalla aivot narikkaan antaen dekkarin juonen viedä ajatukset mennessään. Mitkä dekkarit sitten jokaisen kannattaisi lukea? Tähän on varmaankin lähes yhtä monta vastausta kuin vastaajiakin, mutta tältä sivulta löytyy muutama taattu suosikkidekkaristi, jonka dekkareista kannattaa ainakin aloittaa.

Agatha Christie on pettämätön valinta

Agatha Christietä ei oikein voi ohittaa dekkareista puhuttaessa. Häntä voisi kutsua jopa dekkareiden kirjoittajien kuningattareksi. Christie syntyi vuonna 1890 Torquayssa Englannissa. Hänen klassikoitaan ovat esimerkiksi Idän pikajunan arvoitus, Kuolema Niilillä sekä Eikä yksikään pelastunut. Neiti Marple sekä Hercule Poirot ovat hänen luomiaan tunnettuja etsivähahmoja, jotka seikkailevat kirjojen lisäksi myös tv-sarjoissa. Kirjailijana Agatha Christie on nero; hänen punomansa juonenkäänteet ovat vertaansa vailla, minkä ansiosta Christien teokset ihastuttavat myös nykylukijaa, vaikka niiden kirjoittamisesta onkin jo aikaa. Jostakin syystä Christien teokset tuntuvat kestävän ajan patinaa erityisen hyvin.

Christietä kutsutaan yleisesti rikosten kuningattareksi ja hänen kirjojaan on myyty William Shakespearen teosten jälkeen kaikista eniten. Hänen teoksiaan on käännetty kaikkiaan yli 40 kielelle. Christie on kirjoittanut myös Hiirenloukku-näytelmän, joka on saanut kunnian olla näytelmä, jota on esitetty yhtäjaksoisesti kaikista pisimmän ajanjakson verran. Hiirenloukun on nähnyt monta miljoonaa katsojaa ja sen esittäminen on alkanut jo vuonna 1952.

Agatha syntyi sisarussarjansa kolmantena pienokaisena, jonka opetuksesta huolehti äiti itse. Varhaislapsuutensa hän vietti suojatuissa olosuhteissa, mutta isän kuoltua sydänkohtaukseen, perhe kohtasi aikaisempaa ankarampia taloudellisia vaikeuksia. He joutuivat luopumaan suuresta palveluskunnastaan sekä illalliskutsuistaan, jotka olivat aikaisemmin olleet heille arkipäivää. Lopulta Agatha jäi asumaan kahdestaan äitinsä kanssa.

Agatha Christie alkoi kirjoittaa jo 1900-luvun alkupuolella ja vuonna 1901 hänen runonsa julkaistiin paikallisessa sanomalehdessä. Hän alkoi käydä tanssitunneilla sekä koulussa – tosin koulua hän kävi vain kahdesti viikossa. Lisäksi hän opiskeli laulua ja pianonsoittoa Pariisissa vuosina 1905-1907. Jossakin vaiheessa hän haaveili oopperalaulajan urasta, mutta dekkareiden ystävien onneksi tuo ura jäi haaveeksi.

Seurapiireihin kirjailija astui Kairossa vuonna 1908. Oleskelu Kairossa selittyi perheen taloudellisilla vaikeuksilla sekä äidin heikolla terveydellä. Kenties juuri tämä aika antoi kirjailijalle kimmokkeen kirjoittaa Kairoon sijoittuvia kertomuksia.

Lars Kepler on nykyajan vastine Agatha Christielle

Nykyajan dekkarikirjailijoista nostamme tällä sivulla esiin Lars Keplerin, joka on itse asiassa ruotsalaisen avioparin käyttämä kirjailijanimi. Nimen takaa löytyvät vuonna 1967 syntynyt Alexander Ahndoril sekä vuonna 1966 syntynyt Alexandra Coelho Ahndoril, jotka ovat julkaisseet kyseisellä kirjailijanimellä useita dekkareita.

Suomalaisille erityisen mielenkiintoista on se, että dekkareiden päähenkilö on suomalaistaustainen Joona Linna, joka ratkaisee toinen toistaan kinkkisempiä tapauksia. Joona seikkailee tarinoissa Hypnotisoija, Paganini ja paholainen, Tulitodistaja, Nukkumatti, Vainooja sekä Kaniininmetsästäjä. Lisäksi Lars Kepler on kirjoittanut vuonna 2015 kuoleman jälkeiseen elämään sijoittuvat tarinan, Playground, joka on monen lukijan mielestä melko ahdistava kirja ja ainakin kovin erilainen kuin kirjailijan dekkarit.

Vuonna 2009 ilmestynyt Hypnotisoija sai ilmestymisensä jälkeen aikaan kohun. Kirjan pohjalta on valmistettu myös samaa nimeä kantava hyytävän jännittävä elokuva. Suomessa ja Ruotsissa elokuvan ensi-illasta päästiin nauttimaan vuonna 2012. Hypnotisoijan tarinassa Joonan lisäksi tärkeässä roolissa on hypnotisoija Erik Maria Bark, joka on aikaisemmin päättänyt jättää hypnotisoinnin kokonaan, mutta suostuu kuitenkin jälleen toimimaan hypnotisoijana Joonan pyynnöstä.

Kaikki Joona Linnan tarinat ovat jännittävää luettavaa eikä niitä malttaisi jättää käsistään lukemisen aloitettuaan. Lars Keplerin ja Agatha Christien tyyli on aivan toisenlainen, mutta Lars Kepleria voitaneen tästä huolimatta kutsua Agatha Christien jalanjäljissä nykyajan rikosten kuninkaaksi.