100-vuotiaan Suomen kunniaksi kannattaa lukea Väinö Linnan Tuntematon sotilas

Suomi viettää tänä vuonna 100-vuotispäiväänsä. Tämä näkyy kotimaassamme monin tavoin ja onpa Suomi nostettu osittain luultavasti juuri tästä syystä erääksi tämän vuoden tärkeimmistä ja mielenkiintoisimmista matkakohteista. Lukutoukkien kannattaakin tänä vuonna suosia erityisesti suomalaisten kirjailijoiden teoksia, joista Väinö Linnan Tuntematon sotilas on lukulistan lähes pakollinen valinta. Tuntematon sotilas on teos, joka kertoo niistä uhrauksista, joita suomalaiset joutuivat tekemään sodan aikana taatakseen maamme itsenäisyyden. Näin Suomen 100-vuotispäivän alla on hyvä aika muistella ja kunnioittaa näitä uhrauksia ja Tuntemattoman sotilaan lukeminen kirjana tai kirjan pohjalta katsotun elokuvan katsominen on tähän oivallinen tapa. Jos kirja on jo luettu ja elokuvat katsottu, kannattaa suunnata katsomaan kirjan pohjalta tehtyä teatteriesitystä, joita esitetään kotimaamme teatterilavoilla. Tai sitten kannattaa odotella vielä hetki Aku Louhiniemen uusimman elokuvaversion valmistumista.

Mistä Väinö Linnan Tuntematon sotilas kertoo?

Tuntematon sotilas ilmestyi 1954 ja sen kirjoitti tunnettu ja suosittu suomalainen kirjailija Väinö Linna. Kyseessä on sotaromaani, jonka tapahtumat sijoittuvat jatkosodan aikaan. Näitä tapahtumia tarkastellaan kirjassa konekiväärikomppanian näkökulmasta ja Linna käyttikin tarinan esikuvana omia sodanaikaisia kokemuksiaan jalkaväkirykmentissä.

Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta pidetään eräänä tärkeimmistä kotimaisista romaaneista, joka tunnetaan myös Suomen rajojen ulkopuolella. Kirjan pohjalta on tehty myös elokuvia ja onpa Tuntemattoman sotilaan tapahtumia esitetty myös maamme teattereiden esiintymislavoilla. Edvin Laineen versio vuodelta 1955 on kenties suosituin elokuvaversio, mutta myös Rauni Mollbergin versio vuodelta 1985 on ollut Suomessa suosittu. Elokuvia esitetään Suomessa tyypillisesti itsenäisyyspäivänä. Aku Louhiniemen elokuvaversio Tuntemattomasta sotilaasta on saamassa pian ensi-iltansa, mikä on hieno uutinen näin kotimaamme 100-vuotispäivän lähestyessä.

Millaisia Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan päähenkilöt ovat?

Tarinasta löytyy useita keskeisiä henkilöitä, kuten vänrikki Vilho Koskela, vänrikki Jorma Kariluoto, luutnantti Lammio, kapteeni Kaarna, majuri Sarastie, everstiluutnantti Uuno Eemeli Karjula, Vänrikki Jalovaara, Luutnantti Ville Autio, alikersantti Antero Rokka, alikersantti Urho Hietanen, alikersantti Yrjö Lahtinen, alikersantti Lehto, alikersantti Mäkilä, vääpeli Korsumäki, ylikersantti Sinkkonen, alikersantti Mielonen, sotamies Vanhala ja sotamies Rahikainen. Monista henkilöhahmoista on tullut suomalaisia arkityyppejä.

Jos olet lukenut Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan tai katsonut kirjan pohjalta tehdyn elokuvan, muistat luultavasti tarinan henkilöistä ainakin alikersantti Antero Rokan, joka tuntuu olevan aina äänessä, ja joka on monen lukijan ja elokuvan katsojan lempihahmo Tuntemattomassa sotilaassa.

Rokka on kotoisin Kannakselta ja siviilissä hän toimii maanviljelijänä. Lisäksi Rokkaa pidetään yleisesti komppaniansa parhaana sotilaana, joka onnistuu esimerkiksi tuhoamaan yksin neuvostoliittolaisten partion sekä ottamaan vangiksi heidän kapteeninsa. Yksi heikkous Rokalla kuitenkin on; hän ei nimittäin läheskään aina taivu armeijan kuriin ja suhtautuu siihen jopa piittaamattomalla tavalla. Tämän vuoksi Rokka onkin usein napit vastakkain komppaniansa päällikön, Lammion, kanssa. Mannerheim-ristikin jää Lammion sanojen mukaan Rokalta saamatta nimenomaan hänen kurittomuutensa vuoksi. 1944 Rokka haavoittuu ja hänet lähetetään kotiin. Linna on käyttänyt Rokan esikuvana todellista henkilöä, alikersantti Viljam Pylkästä, joka palveli kirjailijan komppaniassa sodan aikana.

Myös alikersantti Lehto on napit vastakkain Lammion kanssa jäätyään kiinni ruuan varastamisesta sekä poistumisesta ilman lupaa. Lehtoa voidaan kuvailla kovaksi ja synkäksi hahmoksi, joka ei osoita sääliä. Hän vihaa heikkoutta ja syyllistyy sodan aikana julmiin tekoihin. Lopulta Lehto tappaa itsensä.

Lammiosta tulee komppaniansa päällikkö, kun kapteeni Kaarna kaatuu, vaikka Lammiolta puuttuukin useita ominaisuuksia, joita tarvittaisiin johdettaessa ihmisiä. Tämä johtaa tiukan kurin vaatimiseen sekä jatkuviin riitoihin monien alaisten kanssa. Hahmoa voidaan kuvailla pedantiksi ja ylimieliseksi.