Carlos Ruis Zafónin Tuulen varjo sekä muut Unohdettujen kirjojen hautausmaa -sarjan kirjat

Ellet ole vielä tutustunut Carlos Ruis Zafónin Tuulen varjoon ja muihin Unohdettujen kirjojen hautausmaa -sarjan kirjoihin, niin nyt viimeistään kannattaa se tehdä. Olemme nimittäin sitä mieltä, että nämä kirjat kuuluvat kirjoihin, jotka jokaisen pitäisi lukea!

Tuulen varjo

Tuulen varjo on ensimmäinen osa Unohdettujen kirjojen hautausmaa -sarjasta. Tarinan tapahtumat sijoittuvat 1940-50-lukujen Barcelonaan ja niiden päähenkilö on Daniel Sempere. Kun Daniel on 10-vuotias, hänen isällään on pojalleen tärkeää asiaa; hän nimittäin tutustuttaa Danielin hautausmaahan, johon ei ole suinkaan haudattu ihmisiä, vaan unohdettuja kirjoja. Poika saa valita hautausmaalta itselleen yhden kirjan, joka sattuu olemaan Tuulen Varjo. Kyseinen kirja kietoutuu mielenkiintoisella tavalla Danielin kohtaloon.

Kirja on pitkä, pokkarimuotoisena noin 650 sivun mittainen, mutta juoni on niin mukaansa tempaava, että kirjan loppumetreillä siinä toivoisi olevan enemmän sivuja. Kieli on erittäin kaunista, kuvailevaa ja rikasta ja vaikka juoni tuntuukin alussa etenevän verkkaiseen tahtiin ei kirja ole tästä huolimatta rikkaan kielensä ansiosta tylsä. Näin kaunista tekstiä lukee mielellään!

Enkelipeli

Myös Enkelipeli kuuluu Unohdettujen kirjojen hautausmaa -sarjaan. Alkuteos ilmestyi vuonna 2008 ja suomeksi kirja julkaistiin vuonna 2009. Tämän kirjan tarina sijoittuu 1900-luvun alkupuolelle ja tapahtumapaikkana on jälleen Barcelona, tällä kertaa vain Unohdettujen kirjojen hautausmaahan tutustuu Danielin sijaan David, joka houkutellaan kirjoittamaan elämänsä kirja. Enkelipeliä kuvaillaan usein Tuulen varjon pahana sisarpuolena ja tämä kuvaus onkin aika kuvaava – Enkelipelin tunnelma on nimittäin astetta ahdistavampi kuin hyvässä sisarpuolessaan Tuulen varjossa ja tarinaa voidaankin kuvailla niin rakkaustarinana kuin kauhukertomuksenakin. Se on saavuttanut valtaisaa maailmanmenestystä ja kuuluu siksi kirjoihin, jotka meidän mielestämme jokaisen pitäisi ehdottomasti lukea.

Taivasten vanki

Taivasten vanki kuuluu myös suosittuun Unohdettujen kirjojen hautausmaa -sarjaan, jossa aikaisempien tarinoiden tapaan punotaan tarinoiden säkeitä siten, että niistä muodostuu kiehtova ja lumoava arvoituksen tapainen tarina, jota puretaan vähä vähältä. Tämän tarinan keskeinen päähenkilö on Fermin Romero de Torres, mutta myös Daniel on tässä kirjassa keskeisessä roolissa.

Tarinan teemat liittyvät ystävyyteen, rakkauteen, kostonhimoon ja kateuteen. Kirjassa käsitellään myös Francon sotilasdiktatuurin aikaista ajanjaksoa, jolloin Barcelonan kujat olivat erityisen hämäriä. Unohdettujen kirjojen hautausmaa on totta kai jälleen keskeinen tapahtumapaikka.

Kuka löytyy Unohdettujen kirjojen hautausmaa -sarjan takaa?

Unohdettujen kirjojen hautausmaa -sarjan kirjailijan nimi ehtikin jo vilahtaa tällä sivulla. Kerromme nyt kuitenkin vielä hieman lisää Carlos Ruiz Zafónista, joka on totisesti todistanut kertojanlahjansa kirjasarjansa avulla. Carlos syntyi Barcelonassa vuonna 1964 ja hänen kirjojaan voidaankin pitää syntymäkaupunkinsa ylistyslauluina. Nykyisin kirjailija asuu Yhdysvalloissa ja käsikirjoittaa elokuvia. Tämän lisäksi hänen kirjoittamiaan juttuja julkaistaan säännöllisesti espanjalaisissa sanomalehdissä.

Nähtäväksi jää, ilmestyykö Unohdettujen kirjojen hautausmaa -kirjasarjaan vielä neljäskin osa. Alunperin kirjailija nimittäin suunnittelu sarjan nimenomaan neliosaiseksi. Sarjan faneille uuden osan julkaiseminen olisi tietysti ilouutinen – moni lukija taitaa jo kaivata takaisin Unohdettujen kirjojen hautausmaalle.

Suositun kirjasarjan lisäksi Carlos Ruiz Zafón on kirjoittanut monia muitakin kirjoja, joista kaikkia ei ole käännetty suomeksi. Hänen nuorille aikuisille suunnattu Marina-niminen romaaninsa on kuitenkin käännetty myös suomeksi ja jos pidit Unohdettujen kirjojen hautausmaa -sarjasta, kannattaa myös Marina lukea, vaikka kokisitkin jo olevasi hieman iäkkäämpi kuin nuori aikuinen. Myös Marinan tapahtumat sijoittuvat Barcelonaan, kuten Unohdettujen kirjojen hautausmaa -sarjankin kirjat. Tämän kirjan päähenkilöitä ovat Oscar ja Marina, jotka joutuvat yhdessä keskelle vaarallista seikkailua. Tarinan tekee jännittäväksi myös Marinan kantama suuri ja surullinen salaisuus.