Kunnes kohdataan, on romaani, joka jokaisen tulisi lukea

Betty Schimmelin kirjoittama holokaustista kertova romaani Kunnes kohdataan, on romaani, joka jokaisen tulisi lukea. Tämä romaani perustuu tositapahtumiin ja kertoo Bettysta itsestään, mikä lisää kirjan koskettavuutta. Teoksen kohdalla voidaankin antaa nenäliinavaroitus sekä varoitus siitä, että romantiikan nälkäinen lukija ei hevin henno jättää tätä kirjaa käsistään tarinan lukemisen aloitettuaan.

Mistä tarina alkaa?

Tarina alkaa Budapestista, jonne 12-vuotias Betty on muuttanut vastikään. Vaikka Betty onkin tarinan alussa vielä kovin nuori, tuntuu hän silti olevan kykenevä suuriin tunteisiin ja Budapestissa Betty rakastuukin Richieen, jonka kanssa hän suunnittelee elävänsä loppuelämänsä. Nuorten suunnitelmat eivät kuitenkaan toteudu toisen maailmansodan ja juutalaisvainon vuoksi.

Monen rankan vaiheen jälkeen rakastavaiset löytävät jälleen toisensa

Nuoret joutuvat käymään läpi ankaria vaiheita toisistaan erillään. Betty esimerkiksi joutuu marssimaan Budapestista aina Itävaltaan asti ja kokemaan marssin nöyryytyksen sekä kauhut. Hän joutuu keskitysleirille, josta monikaan ei selviä hengissä. Betty ja hänen perheensä kuitenkin selviävät. Kun sota loppuu, Betty luulee elämänsä rakkauden kuolleen. Tästä syystä hän menee naimisiin toisen miehen kanssa asettuen asumaan Yhdysvaltoihin. Rakastavaiset kohtaavat jälleen vasta 30 vuoden päästä, kun Betty matkustaa takaisin Budapestiin.

Miksi Betty Schimmelin tarina on niin mukaansa tempaava?

Tämä kirja todella tempaa lukijan mukaansa. Tarina on paikoitellen järkyttävä, mutta kuitenkin Bettyn äiti, joka luotti vaikeissakin tilanteissa Jumalaan, jaksoi luoda perheelleen toivoa. Välillä tuntuu, että Bettyn äidin luottamus Jumalaan tarttuu myös lukijaan ja saa uskomaan onnelliseen loppuun, vaikka tilanne tuntuukin toisinaan lähes toivottomalta.

Tarina kuvaa holokaustia tavalla, joka tekee tästä hirvittävästä hyökkäyksestä ihmisyyttä vastaan jotenkin helposti lähestyttävän. Holokaustista puhuttaessa historian tapahtumat tuntuvat helposti kovin kaukaisilta eivätkä ne kovin helposti kosketa tavalla, jolla niiden kenties pitäisi koskettaa, mutta Bettyn tarina tuo holokaustin kauhut aivan lähelle ja menee lukijan ihon alle. Vaikka harvalla lukijalla on omakohtaista kokemusta holokaustin kauhuista, on kirjassa kuitenkin komponentteja, joiden vuoksi siihen on helppo samaistua.

Moni meistä on varmasti kokenut toivottomalta tuntuneen rakkaussuhteen, joka syystä tai toisesta ei ole onnistunut, vaikka molemmat osapuolet ovat tätä toivoneet. Syynä on saattanut olla esimerkiksi pitkä välimatka tai muu seikka, joka on tehnyt suhteen jatkamisesta mahdotonta.

Kirja kertoo myös ensirakkaudesta ja siitä, kuinka juuri ensirakkautta on usein niin kovin vaikea unohtaa, vaikka elämä toisikin tullessaan suhteita myös muihin ihmisiin. Ensirakkautta pidetään usein lähes maagisena tunteena ja myös tähän tunteeseen ja ensirakkautta kohtaan tunnettuun kaipuuseen on helppo samaistua.

Millaiselle lukijalle Bettyn tarina sopii?

Bettyn tarina ei ehkä sovi kaikista herkimmille lukijoille, koska toisinaan tarina kuvaa kovin järkyttäviä tapahtumia. Kovin herkkä lukija voi jäädä pohtimaan näitä kohtauksia liikaa ja ne voivat tunkeutua jopa hänen yöuniinsa. Sen sijaan kirja sopii hyvin lukijalle, joka pitää omaelämäkerrallisista, historiallisista tarinoista eikä kavahda rankkojakaan kohtauksia. Se sopii myös romantiikan nälkäisille lukijoille, jotka toivovat, että heidän lukemillaan tarinoilla on onnellinen loppu. Bettyn tarinan loppu ei ehkä ole aivan sellainen, kuin lukija saattaisi kuvitella, mutta juuri tämä onkin yksi syy, minkä vuoksi tarina on niin kovin mielenkiintoinen ja harvinaislaatuinen.

Jos haluat lukea holokaustin kokeneen ja siitä selvinneen omakohtaisista kokemuksista, on Bettyn tarina hyvä valinta. Betty ei kaunistele kokemuksiaan turhaan, mutta kaikesta kokemastaan huolimatta hän jaksaa silti uskoa rakkauteen ja rakkauden voittoon. Kun lukee Bettyn tarinaa, voisi hänen ajatella olevan katkera kaikesta kokemastaan ja menettämästään ajasta ensirakkautensa kanssa, mutta niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, loistaa katkeruus tarinassa poissaolollaan.