Yasmina Kharda pureutuu ajankohtaisiin aiheisiin

Yasmina Khadra on mielenkiintoinen algerialainen kirjailija, jonka teokset pureutuvat ajankohtaisiin, vaikeisiin aiheisiin, kuten Palestiinan tilanteeseen. Vaikka kirjailijan pseudonyymi viittaakin naiseen, on kirjailija tästä huolimatta mies, oikealta nimeltään Muhammed Moulessehoul, joka syntyi vuonna 1955. Kirjailija käyttää vaimonsa nimeä pseudonyyminä, koska maansa sisällissodan vuoksi hän joutui välttelemään sensuuria sekä pelkäämään, mitä hänelle saattaisi tapahtua, jos selviäisi, että entinen upseeri kirjoittaa kirjoja, jotka ottavat kantaa poliittisesti arkoihin aiheisiin. Nykyisin Yasmina Khadra on arvostettu kirjailija myös Algeriassa ja hänen teoksensa ovat olleet näkyvästi esillä esimerkiksi maan kirjamessuilla.

Millaisia teoksia Yasmina Khadra on julkaissut?

Osattomien Olympos, Kabulin pääskyset, Bagdadin kutsu sekä Attentaatti ovat Khadran teoksia, jotka on käännetty myös suomeksi. Kaikkiaan häneltä on ilmestynyt kaksikymmentä teosta, joita on mahdollista lukea 14 kielellä.

Yasmina Khadraa verrataan toisinaan Khaled Hosseiniin ja kirjailijoiden tyylissä sekä aiheissa onkin kieltämättä jotakin samaa. Hosseinin tapaan myös Khadra on onnistunut läpimurrossa Yhdysvaltojen markkinoilla teoksellaan Kabulin pääskyset. Tämän romaanin tarina sijoittuu talebanien hallitsemaan Afganistaniin. Vaikka Khadraa verrataankin usein Khaled Hosseiniin, ei hänen tarinoidensa kieli kuitenkaan välttämättä ole aivan yhtä kaunista ja monivivahteista kuin Hosseinin tarinoissaan käyttämä kieli; tarinat eivät ehkä yllä aivan niin syvälliselle tasolle kuin loistavan tarinankertojan, Hosseinin, tarinat. Tästä huolimatta Yasmina Khadran teoksiin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Attentaatin aihe on erityisen ajankohtainen, koska se käsittelee Palestiinan tilannetta. Kertomuksen lähestymistapa rankkaan aiheeseen on kuitenkin ainutlaatuinen; tarinassa nimittäin esitellään eri osapuolien näkökulmia ja ajatusmaailmoja, siten että lukija voi ymmärtää, vaikkei hyväksyisikään, terrorismin taustalla vaikuttavia syitä. Kirjaa lukiessaan tulee väistämättä ajatelleeksi, ettei kaikki olekaan niin kovin mustavalkoista kuin voisi kuvitella. Oikean ja väärän raja on toisinaan erityisen häilyvä ja harmaalla alueella liikkuminen saattaa olla hämmentävää ja jopa vaarallista.

Päähenkilö on arabitaustainen kirurgi, joka harjoittaa ammattiaan Israelissa ja jolle tulee täydellisenä yllätyksenä, että hänen oma vaimonsa suorittaa itsemurhaiskun. Kirurgi on luullut vaimonsa olevan onnellinen, vaikka vaimo itse kokeekin elävänsä kuin kultaisessa häkissä samalla kun hänen oma kansansa kärsii sorron alla. On sydäntä raastavaa lukea kirurgin läpikäymää kipuilua, jonka vaimon tekemä itsemurhaisku väistämättä aiheuttaa, sekä sitä, kuinka kirurgi joutuu kohtaamaan myös oman menneisyytensä.

Millaiselle lukijalle Yasmina Khadran kirjat sopivat?

Nämä kirjat sopivat lukijalle, joka ei kavahda vaikeitakaan teemoja ja joka on kiinnostunut käsittelemään ajankohtaisia aiheita monesta eri näkökulmasta käsin. Tällainen käsittelytapa voi auttaa ymmärtämään konfliktin eri osapuolten näkemyksiä, vaikkei niitä hyväksyisikään. Olisikin aina tärkeää antaa ääni konfliktin molemmille osapuolille eikä kuunnella sokeasti vain toisen konfliktin osapuolen ajatuksia.

Khadran kirjoihin kannattaa tutustua myös, jos olet kiinnostunut kansainvälistä mainetta saaneen algerialaisen kirjailijan teoksista. Kyseisen kirjailijan tausta on vähintäänkin mielenkiintoinen ja on kunnioitettavaa, kuinka hän on pystynyt toimimaan kirjailijana ja ottamaan kantaa ajankohtaisiin ja vaikeisiin teemoihin, vaikka hänen kotimaassaan on käyty sisällissotaa. Kirjailijasta muodostuukin kuva kirjoittajana, jolla on vakavaa sanottavaa ja joka ei anna vaativienkaan haasteiden estää häntä kirjoittamasta.

Koska Khadraa verrataan usein Khaled Hosseiniin, saattavat nämä kirjat sopia erityisen hyvin sellaiselle lukijalle, joka on ihastunut Khaled Hosseinin tuotantoon, mutta on jo ehtinyt lukea kaikki hänen teoksensa läpi. Kirjailijoiden tyylissä ja aiheissa on kieltämättä jotakin samaa. Erityisesti kirjassa Kabulin pääskyset ei voi välttyä yhtäläisyyksien löytämiseltä Khaled Hosseinin tuotantoon. Molemmissa nimittäin käsitellään Afganistanin tilannetta inhimillisellä ja koskettavalla otteella, joka ei jätä lukijaa kylmäksi.