Kirjaklubit – mitä ne ovat ja miten kirjaklubi perustetaan ja ylläpidetään

Kirjaklubi – tai tarkemmin sanottuna kirjakeskustelu – on ryhmä ihmisiä, jotka kokoontuvat todellisuudessa tai verkossa keskustelemaan lukemastaan ​​kirjasta. Sitä voidaan kutsua myös kirjaksi tai kirjallisuuspiiriksi tai lukuryhmäksi.

Anna mennä

Oman aloittaminen on helppoa, jos et ole tyytyväinen alueesi kirjaklubien kirjavalintoihin. Se on käytännössä yhtä helppoa kuin vain päättää, että sinulla on sellainen. Sinun ei tarvitse rekrytoida jäseniä, ostaa kirjoja kaikille tai rekisteröidä kirjaklubiasi tai vastaavaa. Kysy vain ystäviltäsi tai laita ilmoitus alueesi ilmaiselle ilmoitustaululle (älä unohda kirjaston ilmoitustaulua) tai luo online -foorumi/ryhmä kirjaklubillesi ja olet valmis lähtemään. Kirjaklubin tekeminen hyväksi, se on täysin eri asia.

Päätökset, päätökset

Päätä,  miten kirjat valitaan . Valitsetko kaikki kirjat, aiotko seurata olemassa olevaa kirjaluetteloa tai olemassa olevaa kirjaklubia, valitseeko jokainen jäsen vuorotellen kirjan vai aiotko äänestää kirjoista yhteisesti? Päätä, annatko ryhmän päättää.

Päätä  valitsemiesi  kirjojen rajat .

Se ei voi olla harvinainen kopio tai kallis, joten kaikilla on mahdollisuus osallistua. Jos päätät antaa kirjojen pyöriä ja joku haluaa kaikkien lukevan harvinaisen tai kalliin kirjan, jonka hän omistaa, ja haluaa lainata sen kaikille, voit valita tällaisen kirjan. Muussa tapauksessa on parasta pysyä viimeisimpien (ei kovin uusien) kirjojen parissa, joissa on taskutuloste. Lisäksi sinun on asetettava rajoituksia kirjojen koolle. Hyvä materiaali on 350 sivua.

Jos haluat antaa kaikkien valita kirjan vuorollaan, sinulla on oltava luettelo ja pidettävä se hyvin ajan tasalla, jotta jokainen voi valita kirjan. Tämä on myös ainoa kerta, kun myös kirjan valitseva henkilö esittelee sen, muuten sinun on tehtävä se, ellet onnistu rekisteröimään jotakuta vapaaehtoiseksi.

Te  esittää kirja  selittämällä vähän, mistä on kyse ja miksi valitsitte sen. On aina hauskaa tietää enemmän kirjoittajasta, mitä muuta hän on kirjoittanut, millaisia ​​kirjoja tämä on (mielestänne) ja joitain taustatietoja kirjan paikoista ja tapahtumista. Kerää tämä monisteeksi. Lisää kuvia ja ehdotettuja ääniraitoja tai elokuvia, luettelo päähenkilöistä, karttoja ja niin edelleen. Etsi lukuohje – tai kirjoita itse – ja jaa kopiot koko ryhmälle.

Valitse ensimmäinen kirja ja tee luettelo 12 kirjasta, jotka ovat valmiita ensimmäiseen kokoukseen, joten jos päätät valita kaikki kirjat,  lukulista  on jo valmis. Muussa tapauksessa sinun on aloitettava tämä luettelo jo ensimmäisessä kokouksessa, jotta kaikki saavat luettelon toiseen kokoukseen. Luonnollisesti voi olla vaikeaa valita kirjoja ilman ajatteluaikaa, joten pyydä valitsijoita soittamaan sinulle valinnallaan, jotta voit laatia luettelon ja myös valmistaa esityksen etukäteen, jos valitsija ei jostain syystä ole tehnyt että.

Voit myös pyytää ihmisiä suosittelemaan kirjoja vuorollaan ja kirjoittamaan tämän  kirjaehdotusluetteloon , jotta jos joku ei voi päättää kirjasta, hän voi valita kirjan luettelosta. Ihmiset saattavat myös olla kiinnostuneita lukemaan kirjoja virallisen, sovitun kirjaluettelon ulkopuolella.

Päätä, luetko kaikki samaa kirjaa ja keskusteletko siitä sitten, vai onko sinulla kirjaluettelo ja jokainen voi lukea luettelossa olevat kirjat omaan aikaan ja mieltymyksiinsä tai päättää, annatko ryhmä päättää myös tästä.

Päätä, milloin sinulla on ensimmäinen tapaaminen.  Valmistele  kokouksen alustava aikataulu . On mahdollista, että tämä aikataulu muuttuu ensimmäisessä kokouksessa, mutta sinulla on oltava se valmis joka tapauksessa.

Pidä kokouksia niin usein kuin haluat, mutta vähintään kerran kuukaudessa. Useimmat ihmiset, joilla ei ole suuria ongelmia, voivat lukea kirjan kuukaudessa, ja jos sinulla on kirjaklubi, sinun on myös asetettava määräajat, jotta kirjaklubi ei kaatuisi jäsentesi kanssa, jotka eivät pysy perässä.

Päätä,  missä  järjestät ensimmäisen kokouksen ja katso, että tilaa on saatavilla. Voit järjestää kokouksia ravintoloissa tai kotona tai yrittää löytää kokoushuoneen. Kirjastoissa on yleensä kokoushuoneita, joita voit käyttää. Ryhmä saattaa haluta muuttaa myös tätä, jotta se vastaisi paremmin heidän tarpeitaan, mutta sinun on tehtävä päätös ensimmäistä kertaa. On hyvä idea tavata kotona, jotta hyvän yön ei tarvitse päättyä sulkeutumisaikana.

On oltava pääsy wc: hen ja tupakoitsijoiden mahdollisuus tupakoida. Voit pyytää vieraitasi menemään tupakoimaan, mutta sinun on tiedettävä, missä tupakointi on sallittu kotisi ympärillä.

Jos tapaat kodeissa, katso, että kaikki ovat tietoisia mahdollisesta tupakoinnista, lemmikeistä ja talon säännöistä.

Sinun on päätettävä,  kuinka monta jäsentä  haluat. Ryhmään tulisi kuulua noin 5-10 henkilöä ja jotain yhteistä kirjaklubin ulkopuolella. Voit päättää haluatko samaa sukupuolta olevan ryhmän, lukea vain tieteiskirjallisuutta ja fantasiaa jne.

Sinun on keskusteltava mahdollisuudesta, että jäsenet tuovat myös ystävänsä.

Pidä  yhteystietoluettelo , johon ihmiset kirjoittavat nimensä ja puhelinnumeronsa. Anna kaikille puhelinnumerosi, jotta he voivat tarvittaessa tavoittaa sinut.

Sinulla on myös oltava tapa selvittää, ovatko kaikki saaneet kirjan ja että suurin osa on lukenut kirjan. Jos ihmiset eivät saa käsiinsä kirjaa tai jos useimmat ihmiset eivät ole lukeneet kirjaa, on turhaa järjestää kokous.

Valmista pieni esittely itsestäsi. Sen pitäisi olla lyhyt ja tarkka: nimesi ja miksi haluat olla osa kirjaklubia. Sisällytä, millaisia ​​kirjoja haluat lukea, kuka on suosikkikirjailijasi tai -kirjasi, mitä luet tällä hetkellä, mitä aiot lukea tulevaisuudessa ja mitä odotat kirjaklubilta – hyviä kirjoja, joita et lukisi ilman klubia, hyvää ruokaa, jos aiot pitää kokouksia ravintoloissa, mukavien ihmisten seurassa, jotka rakastavat kirjoja ja lukemista kuten sinä, mielenkiintoisia ja aktiivisia keskusteluja kirjoista ja ajatuksista, joita kirjat heräsivät … Mitä tahansa odotatkin . Kerro myös muille, mitä odotat heiltä. Vähimmäisvaatimus on, että he ovat kiinnostuneita, aikovat lukea ainakin suurimman osan kirjoista ja ovat valmiita osallistumaan keskusteluihin. Kerro myös mitä ajattelet matkapuhelimien käyttämisestä kokouksen aikana.

Kysy myös jäseniltäsi näitä asioita ja tee muistiinpanoja etenkin lukulistalla olevista kirjoista ja heidän odotuksistaan. Säädä kirjakerho tähän.

Anna  nimikyltit  ensimmäiselle kokoukselle ja niitä käytetään jokaisessa kokouksessa, kunnes kaikki tuntevat toisensa.

Ensimmäinen tapaaminen on tarkoitettu oppimaan tuntemaan toisensa, joten se ei ole keskustelua kirjoista, mutta kaikkien lukemasta viimeisestä kirjasta keskustelu voi olla hyvä tapa oppia tuntemaan kaikki.

Päätä,  miten haluat kokousten kulkevan .

Anna ihmisten seurustella ensin jonkin aikaa, mutta aloita kokous pitämällä lyhyt esittely kirjasta ja anna sitten kaikkien antaa lyhyt mielipide siitä, mitä he ajattelivat kirjasta, ja anna sitten puheen olla vapaa. Näin jokainen saa sanoa jotain, mutta kenenkään ei tarvitse keskustella, jos hänestä ei siltä tunnu. Pidä kokous ympyrässä, jossa kaikki näkevät kaikki muut eivätkä voi piiloutua tai olla unohdettuja.

Jos ihmiset lopettavat puhumisen kirjasta, anna heidän, mutta vain hetkeksi. Ohjaa keskustelu takaisin kirjaan. Sinun on ehkä oltava armoton tämän säännön kanssa, mutta ole hyvä siitä. On hyvä keskeyttää joku sanomalla “anteeksi, mutta minulla on vaikeuksia pysyä tässä … miten tämä liittyy kirjaan?” tai “Anteeksi, että keskeytin sinut, mutta voisitko tiivistää tarinasi hieman?”

Valmista luettelo kirjaa koskevista kysymyksistä – on olemassa useita online -kirjakerhoja, joissa on kysymysluetteloita eri kirjoille. Jos et löydä kirjaasi, luo sellainen. Sinun ei tarvitse käyttää kysymyksiä, mutta ne ovat hyviä, jos keskustelu kuivuu.

Voit myös käyttää “kirjakerhojen jäänmurtajia” ja “kirjaklubipelejä”. Jotkut ovat saatavilla verkossa.

Jonkin ajan kuluttua voit lisätä seuraavan kirjan esittelyn ja yleisen kirjaklubipuheen ja antaa ihmisten vain puhua mistä haluavat.

Ruoka ja juoma  ovat tärkeä osa jokaista sosiaalista tapaamista. Voit tavata ravintolassa ja keskustella illallisen yhteydessä. Vielä parempi on syödä kotiruokaa kotona, jotta ruoan kulut jaetaan, köyhät eivät jää ilman ruokaa eivätkä halvat saa tunnelmaa alas. Valitse ruoka, joka sopii kirjan teemoihin.

Lisäksi  ilmapiirin  ja keskustelun saamiseksi yritä leikkiä teemoilla myös muilla tavoilla. Käytä kuvia ja musiikkia, pukeudu asianmukaisesti ja niin edelleen.

Kuten kaikissa sosiaalisissa kokouksissa, ongelmia tulee olemaan  henkilökohtaisten asioiden ja törmäävien persoonallisuuksien kanssa. Useimmissa kirjaklubeissa on varmasti ainakin yksi henkilö, joka ei ole hyvä siitä, miten muut tuntevat tai ajattelevat tai ilmaisevat mielipiteensä. On ihmisiä, jotka eivät ole tyytyväisiä kirjavalintoihin, vaikka annat jokaisen jäsenen valita kirjan tai jos kirjat valitaan yhteisellä äänestyksellä. Tästä ei ole syytä huoleen, koska ihmiset ovat erilaisia ​​ja reagoivat ja toimivat omalla tavallaan. Et voi miellyttää kaikkia koko ajan, joten älä edes yritä. Kun jotain tällaista tapahtuu, kerro ihmisille, että he voivat ottaa sinuun yhteyttä yksityisesti kaikista valituksistaan, että kuuntelet heitä ja otat heidät vakavasti ja jatkat sitten keskustelua. Mitä tahansa teetkin, älä kurita jäseniä julkisesti.

Lue myös Kuinka muotoilla kirja